Pigmentfoltok a bőrön

Pigmentfoltok a bőrön- az egyre gyakrabban jelentkező kozmetikai probléma

A pigmentációs zavarok minden esetben kisebb-nagyobb foltok formájában jelennek meg a bőrön. A foltok olyan, úgy nevezett elemi elváltozások, amelyek a környező bőrfelülettől színükben különböznek. Lehetnek sötétebbek, vagy világosabbak, közös tulajdonságuk, hogy sohasem emelkednek ki a bőrfelszínéből.

Bőrünk és hajunk színét a bőrben természetes körülmények között termelődő pigment anyag, a melanin adja meg. A bőr festékképzése egy nagyon bonyolult biokémiai folyamat, amit idegi és hormonális tényezők is irányítanak. Bőrünk normál esetben az UV-sugarak elleni védekezés miatt kezd el több melanint termelni.

De bizonyos hormonális hatások (terhesség, fogamzásgátló szedés, klimax), bőrsérülések, genetikai tényezők, betegségek és az öregedés következtében egyes helyeken túl sok melanin termelődhet, ami barna foltok megjelenését eredményezi. Ezenkívül gyulladások-, mint például pattanások, is gyógyulhatnak sötét foltokkal. Égési sérülések-, mechanikai sérülések helyén, illetve vegyi anyagokkal, illóolajokkal érintkező területeken is kialakulhatnak UV-sugárzás hatására pigment foltok. Sokszor nem is kell komoly sérülésre gondolni elég, ha egy bajusz gyanta után napfürdőt vesz az ember. A bőrre fújt parfüm, a növényekből bőrre jutó nedvek, a nem lemosott make-uppal való napozás is okozhatja ennek az esztétikai problémának a megjelenését. És pigmentfoltok kialakulását válthatják ki bizonyos fényérzékenyítő gyógyszerek, antibiotikumok, gyulladást gátlók, szteroidok is. Éppen ezért fontos elolvasni a beteg tájékoztatót! Ezek a foltok, szeplők, vagy májfoltok ugyan egészségügyileg ártalmatlanok, de pácienseinknek komoly esztétikai problémát okoznak.

Mit tehetünk ellenük?

Az egyik legfontosabb módszer a megelőzés, tehát a fényvédelem. Mindig, mindenkinek! Főleg, ha valaki gyógyszert szed, vagy gyulladt pattanásos a bőre, esetleg kisbabát vár, vagy olyan helyen dolgozik, ahol sokat érintkezik vegyszerekkel, illetve munkáját nagy részben a szabad ég alatt végzi, vagy eleve szeplős bőrű. A szeplő például genetikailag öröklődik, és inkább a vörös, vagy szőke hajú páciensekre jellemző. Náluk a bőr színét adó pigmentek nem oszlanak el egyenletesen a hámsejtek között. Napfény hatására a szeplőik tovább sötétedhetnek. A GIGI Sun Care 30-as, 40-es illetve 50 faktoros fényvédői tökéletes fényvédelemmel látják el a bőrt. Szeplős bőrökre kifejezetten ajánljuk a GIGI Ester C, C-vitamos, anti-aging hatóanyagokkal dúsított 20 faktoros fényvédő tartalmú krémét, mely magas C-vitamin tartalmával meggátolja, hogy a szeplők tovább sötétedjenek.

 

Amennyiben már kialakult a probléma, fontos, hogy ne otthon kezdje el házi módszerekkel kezelni a foltokat, hanem forduljon ezúttal is a kozmetikushoz! (Mindig, min den bőr problémával forduljon szakemberhez, ez általános szabály!) A GIGI termékpalettáján rendkívül sok lehetőség van a pigmentfoltok eltüntetésére és bőrhalványításra is, de itt is nagyon fontos, hogy megfogadjuk a szakember tanácsát, előírásait betartsuk! Főleg ami a fényvédelemre, a nap és szolárium elkerülésére vonatkozik!

Hogyan kezelhetjük a pigmentfoltokat?

Azokat a májfoltokat, melyek terhesség miatt jönnek a kismama homlokára, arcára azokat nem érdemes kezelni, a baba megszületése után ezek, az esetek többségében maradéktalanul eltűnnek.

A pigmentfoltosodásra hajlamos bőröket különböző módszerekkel koptathatjuk (mikrodermabrázió, hidroabrázió, és a gyümölcssavas hámlasztás). A felületes, például napégés miatt létrejövő pigmentfoltokat, ezekkel a módszerekkel gyorsan kezelhetjük. Viszont óvakodjunk ezen eljárások túl drasztikus alkalmazásától, mert például egy mélyebb csiszolásra, illetve hámlasztásra utólagos pigmentációval is reagálhat a bőr! A kezelések kiválasztásánál és erősségük beállításánál, mindig szem előtt kell tartani a Fitzpatrick-skálát. Ez egy bőrszín-skála, mely legvilágosabb bőrszíntől a legsötétebbig sorolja be a típusokat. A skálán szereplő első három típusba tartozó páciensek bőrénél a legkisebb az utólagos pigmentáció kockázata. Magyarul minél sötétebb, kreolabb az alap bőrszín, annál nagyobb eséllyel válaszol túlzott melanin termeléssel az ilyen behatásokra a bőr.

Milyen erősségű hámlást okoznak ezek a kezelések?

A legkorszerűbb pigment-halványító, hámlasztó savak, már úgy vannak összeállítva, hogy csak púderszerű hámlást okozzanak, és rögtön a savak segítségével különböző pigmenthalványító hatóanyagokat is vigyenek a bőrbe. Ilyenek a GIGI Ester C, Nutri-Peptide és a RETIN A kezelései. Melyek nem- csak koptatják a bőrt, hanem kihasználják azt is, hogy a savak megnyitják a bőrt, és segítségükkel mélyebbre tudjuk juttatni a halványító hatóanyagokat. A kozmetikai kezelés során nagyon fontos az úgynevezett melanin szintézist befolyásoló hatóanyagok különböző elektrokozmetikai vagy manuális módszerekkel történő bevitele. A kozmetikai termékekben már régóta használunk bőrhalványító hatóanyagokat, mint a medveszőlő-, kurkuma és édesgyökér kivonat, C-vitamin, kojic sav, azelainsav.

De egy divathullám nagyon jó hír a pigmenfoltos bőrű pácienseinknek. Ázsiában nagyon divatossá vált a bőrfehérítés, és mivel ott több milliárd ember él, a hatóanyaggyártó cégek egyre több, a pigment képzés teljes biokémiai folyamatába beavatkozó hatóanyagokat kísérleteznek ki. Ezeket a GIGI is beépíti halványító készítményeibe.

Mit tehetünk otthon a folttalan bőr érdekében?

Először is mindig a kozmetikus ajánlása alapján ápoljuk a bőrt! Másodszor legyünk türelmesek! Az igazán makacs foltok esetén, a makulátlan bőr elérése 3-5 hónapot is igénybe vehet!

Másrészt otthon is használjuk a kozmetikusunk által javasolt halványító termékeket nap, mint nap! A bőr letisztítására ajánlhatja kozmetikusa a GIGI Retin A pigmenthalványító szappanát. A letisztítás után használjunk pigment halványító krémet. Egy-egy májfolt esetén alkalmazza a GIGI Bioplasma 15% azelainsav tartalmú krémét, csak és kizárólag a foltokra! Nagyobb kiterjedésű, illetve makacsabb foltokra  használhatjuk a GIGI Retin A Melano Tricorrector krémét, mely összetétele miatt csak és kizárólag a téli hónapok alatt és éjszakai bőrápolásra alkalmazható vagy az új széles spektrumú, legújabb fejlesztésű GIGI Ester C halványító krémet, mely sikeresen alkalmazható bármilyen eredetű pigmentfolt kezelésére (májfolt; szeplő; traumás sérülés, dermabrázió vagy mélyhámlasztás, plasztikai beavatkozás mellékhatásaként létrejövő pigmentációk). A két utóbbi termék hatását kiegészíti és tovább fokozza a Retin A Melanin blokkoló krém, melyet télen nappali, nyáron éjszakai krémként ajánlunk használni. Ez a termék a foltok eltűnése után is alkalmazható a foltalan bőr fenntartása érdekében a könnyen visszapigmentálodó bőrök esetén.

Nappalra használjunk magas fényvédő tartalmú hidratáló krémet mindennap! Teljesen mindegy, hogy borús az idő, vagy tél van, az UV-sugarak ugyanúgy érik a bőrt! A folttalan bőr elérése után is ugyanúgy figyelni kell a fényvédelemre, hogy elkerüljük a probléma újbóli megjelenését!

Jó hír! A korszerű bőrhalványító készítmények és kozmetikai kezelések anti-aging hatásúak is! Alkalmazásukkal nem csak a foltokat tüntethetjük el, hanem fiatalíthatjuk is a bőrt!