Fényvédelem, bőrvédelem

Fényvédelem: védelem a korai bőröregedés ellen, a pigmentfoltok ellen, a bőrrák ellen

A napbarnított bőrhöz még mindig nagyon sokan az egészséget és a szépséget társítják. Azonban az a folyamat, amely során, a bőrünk napozáskor barnul, valójában nem más, mint egy kierőszakolt védekező mechanizmus bőrünk részéről. A bőrünk azért termel a napfény hatására festékanyagot, hogy az elnyelje a káros UV-sugarakat. Azt is fontos figyelembe venni, hogy a bőr öregedése csak 20%-ban genetikai, 80%-ban viszont fényöregedés okozza. Szervezetünket minél több ideig tettük ki sugárzásnak, idősebb korban annál nagyobb az esélye valamiféle kóros bőrelváltozásnak.

A napfénynek vannak persze pozitív hatásai is. Nyáron mindenki boldogabb, mint télen, ennek egyik oka a szerotonin nevű, agyi ingerületátvivő anyag, amely szabályozza többek közt a hangulatot, az étvágyat, az alvást, a szexualitást, az agressziót és a szorongást is. A napfény optimalizálja a szerotonin szintet, ezért javítja a hangulatot.

A napfény bizonyos bőrhibákra is jó hatással lehet, ilyen például a pikkelysömör, melyre még mindig nincs gyógymód, viszont tünetmentessé tehető: ebben nagy szerepe van a napfénynek, és a tengervíznek. De a napfény javít az ekcémás bőr állapotán is, és nyáron átmenetileg javul a pattanásos bőr állapota is, a nap hatására az arc tisztább lesz, a mitesszerek eltűnnek. A napfényre szükségünk van a csontfejlődéshez, és a csontok normális működéséhez is, mert a napfény hatására képződik szervezetünkben a létfontosságú D-vitamin.

A napfény, többféle sugárból áll. A Nap sugárzó energiájának 7%-a az ultraibolya és röntgen tartományba tartozik, 46%-a a látható fény-, a további 47% pedig az infravörös tartomány része.

Az infravörös tartományba tartozó sugarak főként hőhatásukkal tűnnek ki, ezért ezt a sugárzást hősugárzásnak nevezzük. Az emberi szem a napsugárzás legintenzívebb tartományára érzékeny. Ezt a tartományt hívjuk látható tartománynak.

AZ UVA-SUGÁRZÁS

 • Hatol legmélyebbre a bőrben.
 • Direkt barnulást okoz (hatására nem termelődik „új” pigment, azaz melanin, hanem a meglévő sötétedik) barnulást okoz, nem okoz gyulladást.
 • Gyorsítja az öregedési folyamatokat, mert roncsolja és dehidratálja a bőr rugalmasságáért felelős kollagén rostokat, károsítja a sejteket, hatására sejtmutációk jöhetnek létre.
 • Tehát közrejátszik az öregedésben, rákos folyamatok kialakulásában – károsítja a szemet.

AZ UVB-SUGÁRZÁS

 • Indirekt pigmentképző (melanin termelődik a hatására).
 • D- vitamin szintézist indukál a hámban.
 • Bőrpírt, gyulladást okoz.
 • Hatására fokozódik a kötőszöveti elemeket (hialuronsavat, kollagén és elasztin rostokat) bontó enzimek termelődése, így a bőr elveszíti tömörségét, rugalmasságát.
 • Károsítja a hámsejtek DNS-ét és növeli a hámeredetű rákos megbetegedések kockázatát.
 • Károsítja a bőr immunrendszerét (a hámban található immuntevékenységet folytató sejtek (=Langerhans sejtek) száma csökken a napfényártalom hatására.
 • Gyorsítja az öregedést.

AZ IR-SUGÁRZÁS

Míg az UV-sugárzás 8%-a éri el a földet, az infrasugaraknak majdnem 50%-a, és ezek nagy része IRA. Ezek a sugarak persze csak akkor veszélyeztetik egészségünket, amikor túl hosszú ideig tartózkodunk a napon, vagy ha nagyon intenzív fényhatás ér bennünket. Ha fedetlen fővel hosszabb ideig tartózkodunk a tűző napon, napszúrást kapunk. A gyermekek erre különösen érzékenyek. Éppen ezért senki számára nem tanácsos egyfolytában hosszabb időt tölteni a tűző napon.

Az IR-A sugarak a hozzájárulnak a bőr rugalmas rostjainak lebontásához, gyulladást, túlzott sejtszaporodást és az erek tágulatát és új erek képződését indítják el. Az infravörös sugárzás hatására romlik a bőr vízmegtartó képessége,  rugalmatlanabbá válik és gyorsabban kiszárad.

Mit tehetünk az egészséges barnaság eléréséért?

Nyaralás előtt mindenféleképpen érdemes bejelentkezni egy kozmetikai kezelésre. A szép barnulás eléréséhez szükség van a felszaporodott, egyenetlen, száraz szaruréteg eltávolítására, és az eltömődött pórusok kitisztítására. Vitamin- és nedvességfeltöltő, tisztító kezeléseket vegyünk igénybe a nyaralás előtt egy héttel, mint a GIGI Bioplasma vagy Ester C, Nutri-Peptide, City NAP kezelései. Ezek feltöltik olyan hatóanyagokkal a bőrt, melyek segítenek kivédeni az UV-sugárzás negatív hatásait. Jótékony hatású a bőr elektrokozmetikai módszerekkel való hialuronsavas, vitaminos feltöltése is. Például a Plasma G készülék elektroporáció funkciójával MesoActive ampullát juttat a kozmetikus a bőrébe. Ezeket a kezeléseket nyaralás után is érdemes igénybe venni, a bőr regenerálása érdekében!

Vigyáznunk kell, hogy ne égjen le a bőrünk, mert ennek később súlyos következményei lehetnek. Az életünk során összeadódó napfény mennyiségnek ugyanis jelentős szerepe van. Bőrünk „emlékezik” a napfény által elszenvedett károsodásokra, így a károsodások nyomán akár évek, évtizedek múlva is kialakulhat, akár egy olyan súlyos betegség, mint a bőrrák.

Sem a szolárium, sem a barnító krémek nem készítik fel a bőrt az UV-sugárzásra! Ha betartjuk a fokozatosság elvét és bőrünk naponta kis mennyiségű, tolerálható napsugárzást kap, akkor kb. 3 hét alatt alakul ki ez a védelmi vonal. Azt, hogy mennyit képes elviselni bőrünk, függ az egyéni fényérzékenységtől, és a nap intenzitásától.

A leégés a napozást követően 2-6 órán belül jelentkezik, maximumát 24 óra múlva éri el, majd néhány nap múlva hámlás követi, és 2-3 hónapos pigmentációval gyógyul. A leégés mértéke függ a bőrtípustól és a napfény erősségétől, ezek alapján az egyszerű bőrpírtól, ödémától a hólyagképződésig terjedhet, mely már óriás szeplőket, maradandó pigmentációt is hagyhat maga után.

Hogy kerülhetjük el a leégést?

Használjunk széles spektrumú fényvédelmet biztosító, UVA- és UVB- illetve IRA-sugarakat is szűrő krémeket! A GIGI nappali hidratáló krémei 15 és 30 faktor közötti fényvédelmet biztosítanak. Ezeket egész évben érdemes használni, hiszen az UV-sugarak nem csak nyáron érik a bőrünket! Az ultraibolya-sugárzás visszatükröződik a hóról, a jégről, a homokról, a vízről, így ezek is ugyanolyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény. Sokan elfelejtik, hogy egy ködös, felhős napon is le lehet égni. Az ultraibolya-sugárzás körülbelül 90%-a átjut a felhőkön.

Nyáron használjunk kifejezetten napozáshoz kifejlesztett, GIGI Sun Care termékeket! Rosaceás vagy zsírosabb bőrökre a Sun Care SPF 40-es hidratáló fluid használata, vagy a Sun Care SPF 30 zsíros bőrre készült változata javasolt, melyek nem zsírosítják, illetve nem terhelik túl az ilyen bőrtípusokat. A Sun Care SPF 30-as száraz bőrre készült hidratáló krémet válasszuk a dehidratált és pigmentációra hajlamos bőrök esetén! A Sun Care SPF 50-es hidratálót a fokozott védelmet igénylő száraz, érzékeny bőrökre ajánljuk. Nagyon fontos, hogy városnézés, kültéri sportolás esetén se feledkezzünk meg ezek használatáról, ne csak strandoláshoz használjuk őket!

Ezeket a termékeket a nagy fotostabilitás, vízállóság, és nagy tapadóképesség miatt elegendő lehet naponta egyszer alkalmazni, viszont egy kiadós fürdőzés, törülközés, intenzív sport tevékenység, izzadás esetén kenjük át újra vele bőrünket!

Intenzív UV-sugárzás esetén, hétköznapokon is érdemes a GIGI Sun Care termékeivel bekennünk minden olyan testfelületünket, melyet nem fed ruha. Hiszen munkába menet, vagy egy teraszon elfogyasztott ebéd közben is nagyon könnyen leéghetünk. Vagy ha nem is égünk le, hiszen az UVA-sugárzás nem okoz bőrpírt, károsodhat a bőrünk. Ebben az időben ez például jól megfigyelhető hölgyeknél, gyakran a dekoltázsuk, karjuk akár 10 évvel is idősebbnek néz ki az arcuknál. Ez abból adódik, hogy míg a legtöbb hölgy az arcát bekeni valamilyen készítménnyel, a többi területet nem, és szép lassan egyre ráncosabb, szárazabb, és foltosabb lesz a kezeletlen területen a bőre.

 • A napozás megkezdése előtt legalább 30 perccel kenjük be bőrünket a megfelelő fényvédőszerrel!
 • Délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon! Húzódjunk árnyékba, viseljünk napszemüveget, szalma kalapot vagy baseball sapkát! Egyes textíliák az UVB-sugárzás 50%-át is átengedhetik. Ez a felhasznált szálak fényáteresztő képességétől, a szövés sűrűségétől és az anyag színétől is függ. A sötét színek nyelik el a legjobban a sugarakat. Nedvesen, csökken a ruhadarabok védőhatása.
 • Soha ne napozzunk sminkben, és távolítsuk el magunkról a parfümöt és a dezodort is, mert ezek anyagai fényérzékenyítik a bőrt
 • Mivel bizonyos növények nedvei is fényérzékennyé tehetik bőrünket, ezért soha ne feküdjünk közvetlenül a fűre!
 • Terhesség esetén az addig megszokottnál erősebb fényvédelemről kell gondoskodnunk, hiszen az együttes hormon és napfényhatás nagyobb valószínűséggel vezethet májfolt kialakuláshoz!
 • Egyes gyógyszerek, napfény hatására fényérzékenységet okozhatnak, fotoallergiás vagy fototoxikus reakciót válthatnak ki a bőrön. Ezért, ha valaki ilyen szert szed, nem mehet sem napra, sem szoláriumba! Mindig alaposan át kell tanulmányozni az adott gyógyszerhez tartozó betegtájékoztatót!
 • Vizes bőrrel nem ajánlott a napozás, mert a vízcseppek apró nagyítóként működnek és fokozzák a napégés veszélyét.
 • Napozáskor fogyasszunk bőségesen folyadékot (vizet, gyümölcslevet 2-3 liter mennyiségben), mert a szövetek hidratálása és a normál vérkeringés fenntartásához ez fontos! Együnk sok színes zöldséget, gyümölcsöt, mert vitamin tartalmuk elősegítik a bőrünk védekezését!
 • Minden napozás után használjunk nyugtató, hidratáló, tápláló hatású testápolót, mint a GIGI Where ever you are testápolója!

Tehát, ha egészséges szép bőrt szeretnénk, óvjuk, védjük magunkat az erős napsugárzástól, fokozatosan szoktassuk a bőrünket a napfényhez! Amennyiben mértékkel, megfelelő időben és megfelelő fényvédelemmel ellátva napozunk, úgy elkerülhetjük a napozás ártalmait. Nyaralás előtt és után pedig iktassunk be egy kozmetikai kezelést, hogy felkészítsük a bőrünket a fokozott igénybe vételre, illetve utána a regenerálás miatt!