A helyes bőrápolás

Amit a legfontosabb letisztázni: hogyha szép és egészséges bőrre vágyunk, akkor ezért nap, mint nap tennünk kell!

Hiába járunk el kozmetikába, ha otthon nem ápoljuk szakszerűen a bőrünket, akkor sem az esetleges zavaró bőrproblémától nem szabadulunk meg, sem a kozmetikában elért kezelési eredményeket nem tudjuk fenntartani!

A GIGI, mint professzionális kozmetikum, azért nem kapható sehol áruházban, vagy kiskereskedelmi üzletben, mert hatóanyag tartalma megköveteli a kozmetikus szakember tudását. Amennyiben a legjobbat szeretnénk bőrünknek, mindig kérjük ki kozmetikusunk tanácsát, mert ő az, aki alapos bőrdiagnosztika után a legmegfelelőbb, személyre szabott bőrápolási rutint tudja ajánlani nekünk! 

Minden bőr más és más, teljesen egyedi, ami bevált a barátnőnknek, nem biztos, hogy jót tesz a mi bőrünknek is! A nem megfelelő kozmetikum többet árthat, mint használhat.

Hogyan történik a bőr diagnosztizálása?

A bőr állapot felmérését, mindig letisztított bőrön végzi a kozmetikus. Nagyítós lámpa alatt megnézi, megtapintja a bőrünk, megvizsgálja a bőr színét, a pórusok méretét, a tapintását, és a bőr rugalmasságát. Emellett számtalan kérdésre is választ kell adni, melyek az életmódunkra, táplálkozásunkra, egészségi állapotunkra, munkakörülményeinkre, eddigi bőrápolási rutinunkra vonatkoznak, ugyanis ezek mind befolyásolják bőrünk állapotát. Testi­, lelki állapotunk, táplálkozásunk, életvitelünk nyomot hagy bőrünkön.

Az alapos bőrállapot felmérés után a szakember mindig megbeszéli páciensével, hogy milyen célokat szeretnének elérni, és ehhez milyen kezelést javasol a kozmetikában, valamint milyen termékeket kell otthon használnia. A szép bőr elérése tulajdonképpen egy jó csapatmunka a kozmetikus és a vendége között.

Amire bőrünknek mindennap szüksége van:

Az első és legfontosabb szabály, hogy a bőrünket minden nap reggel és este is alaposan tisztítsuk le!
Mindegy, hogy bőrünk, zsíros, száraz, normál, vagy érzékeny, erre feltétlenül szüksége van, méghozzá a megfelelő tisztító kozmetikummal, még véletlenül sem szappannal vagy tusfürdővel!
A GIGI letisztítói bőrsemleges pH­-értékűek, nem szárítják, vagy irritálják a bőrt, ellenben eltávolítanak minden szennyeződést. Este a napközben bőrünkre került szennyeződéseket és a sminket kell eltávolítanunk, reggel pedig a szervezetünk éjszakai méregtelenítéséből adódó bőrünkre kiváló anyagokat.

Letisztítók és alkalmazásuk:

A „tej, tonikos” tisztításhoz használjon mindig vattakorongot! Először a tisztítótejjel (pl.: Aloe Vera vagy Lotus, Sea Weed tisztító tejjel) átitatott vattakoronggal törölje át a bőrét, majd a tejhez tartozó tonikkal átitatott koronggal távolítsa el a tisztítótej és szennyeződések maradékát!

Amennyiben zsírosabb a bőre, használjon  a letisztításához kozmetikai szappant (pl.: Solar Energy szappan nélküli szappant, Lipacid szappant, vagy Derma Clear, Acnon arctisztító szappant) és kis körkefét! A körkefét mártsa vízbe, adagoljon rá a szappanból, majd körkörös mozdulatokkal az arcán habosítsa fel a terméket! A szappan maradékot bő vízzel öblítse le bőréről! Aki a gyors, de alapos letisztítás híve, az válasszon tisztító zselét a művelethez (pl.: Recovery tisztító zselét, Nutri-Peptide arctisztító zselét, E-vitamin vagy Ester C, City NAP szappant)! Vizes kézre vagy vattakorongra adagoljon a termékből, alaposan dolgozza át vele bőrét, majd bő vízzel öblítse le!

Mindig használjon hidratálókrémet! 

Bőrünk a különböző külső hatások (pl. hideg idő, erős szél, száraz levegő, borotválkozás, stb.) miatt sokat veszíthet nedvességtartalmából. Az öregedés többek között egy dehidratációs folyamat, a test víztartalmának csökkenésével jár, ami a sejtek zsugorodását, sorvadását vonja maga után. 

A magas víztartalom teszi rugalmassá, és simává a fiatalok bőrét. A hidratálást végezzük reggel és este, a bőr letisztítása után! Amennyiben már érettebb a bőrünk, esetleg a vízhiány mellett már a zsírhiány is megjelent, estére válasszunk a nappali hidratálónk helyett egy erőteljesebb  tápláló krémet!

A legkörültekintőbb ápolást keresők a krémek használata előtt  szérumokkal  is ápolják bőrüket, melyek koncentrált hatóanyagtartalmukkal intenzív ápolást és 12 órás hatóanyag felszabadulást biztosítanak a bőrnek.

De mire is jó a nappali és az éjszakai arckrém?

A krémnek az a szerepe, hogy hosszabb távon megtartsa a  nedvességet a bőrünkben  – mivel a  bőr a párologtatással nemcsak nedvességet veszít, hanem egyéb, vízoldékony­, és védő anyagokat is. A nedvesség megtartásával a bőr külső rétege puhább marad.  A krém használattal, sokkal kisebb az esélye, hogy a bőr kiszáradjon, berepedezzen. Azért létezik külön nappali és az éjszakai krém, mert mindkettőnek más a szerepe.

A nappali krémeknek nemcsak kiszáradás ellen védő hatóanyagokat kell tartalmazniuk, hanem olyanokat is, melyek felveszik a harcot a napközben minket érő környezeti szennyeződések, mérgező anyagok ellen, manapság alap elvárás ezekkel kapcsolatban, hogy biztosítsanak védelmet a nap ártalmas sugarai, az  UV sugárzással  szemben. Az éjszakai krémek nem csak a bőr kiszáradását akadályozzák meg, hanem annak regenerálódását is elősegítik – ezekben olyan hatóanyagok is lehetnek, melyek még érzékenyek is a fényre. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint például  C­ vitamin, alfa-hidroxi sav, retinol. Az éjszakai krémek intenzíven hidratálnak, táplálnak a bőr bioritmusát követve. Nem célszerű tehát megcserélni a nappalra és éjjelre szánt krémek használatát, mert úgy nem fogják kifejteni hatásukat, illetve nem használjuk ki eléggé azokat.

Különbség állagban, konzisztenciában

Ahhoz, hogy a bőrünkön érezzük a nappali és éjszakai arckrém közötti különbséget, elegendő, ha mindkét változatból a kézfejünkre kenünk egy keveset. A különbség már akkor érezhető, amikor a tégelyből ujjunkra vesszük a krémeket: az éjszakai arckrém jóval sűrűbb, krémesebb, mint a nappali krém. Ez alól kivételt képeznek az éjszakai bőrmegújító, savas krémek, az ő szerepük a bőr felső rétegének finom leválasztása, észrevétlen, púderszerű hámlasztása.


Különbség az összetételben és a hatásban

A legfontosabb különbség a termékek összetételében rejlik. A nappali krém általában könnyedebb, az éjszakai krém intenzívebben ápoló és tápláló összetevőket tartalmaz. Ennek oka, hogy a bőr megújulása, regenerációja az éjszakai órákban a legaktívabb, a tápláló hatóanyagok ilyenkor szívódnak fel a legkönnyebben a bőrbe. Amennyiben este, lefekvés előtt bekenjük vele a bőrt, az ápoló hatás egész éjszaka érvényesül. Érdemes a krémet a nyak, és a dekoltázs bőrére is felvinni. A nappali krém ezzel szemben kevesebb tápláló, zsíros hatóanyagot tartalmaz, célja inkább a bőr védelme a környezeti hatásokkal szemben, illetve a hidratálás.

Mi a szérum?
A szérumok speciális hatóanyag koncentrátumok, melyek könnyen és mélyen felszívódnak a bőrben. 

Helyettesíthető a nappali és az éjszakai arckrém szérummal?

A nappali krémek nem, hiszen a hidratálókrémek egyfajta védőréteget képeznek a bőrön, ezzel szemben a szérumok mélyen behatolnak a bőrbe és hatóanyagaik ott fejtik ki hatásukat. Zsíros bőr esetén előfordulhat, hogy kozmetikusa éjszakára csak szérum használatát javasolja, mert nincs szüksége bőrének tápláló növényi vajakra, olajokra.

A háromféle arcápoló legfontosabb tulajdonságai:

Szérum – lehelet finom textúrája révén pillanatok alatt beszívódik a bőrbe és ellátja azt aktív tápanyagokkal. Növeli a nappali krém hatását is, de nem helyettesíti azt.

Nappali krém – mélyen hidratál és védi a bőrt egész nap a külső hatásoktól. UV szűrője védelmet biztosít a napsugárzás bőr­öregítő hatása ellen

Éjszakai krém – víz­ és zsírhiányos bőrnél éjszaka különösen fontos, hogy a szérumon felül is megkapja a bőr a szükséges tápanyagokat, így az az éjszaka folyamán regenerálódik és megújul.

Hogyan használjuk a szérumokat?

Alapos arctisztítást követően a szérumot vigye fel és masszírozza be a bőrbe az arc és a nyak területén! Lencsényi mennyiségű termék elegendő, hiszen összetétele rendkívül koncentrált és könnyen eloszlatható a bőrön. Gyorsan beszívódik, így a bőr máris készen áll a nappali vagy éjszakai krém használatára, napszaktól függően.

Hogyan végezzünk egy instant, gyors otthoni kezelést?

Először is le kell tisztítani a bőrt a bőrtípusnak megfelelő tejjel, tonikkal, zselével, majd jöhet a bőr leradírozása. Ennél a lépésnél is fontos, hogy a megfelelő készítményt alkalmazzuk, és kozmetikusunk véleményét kérjük ki, hogy a GIGI Enzim peeling zseléjét, Derma Clear hámlasztó korongját, Acnon hámlasztó kendőjét vagy akár az Ester C rizs peelinget használjuk-e. A letisztított, peelingezett bőrre tegyük fel a speciális pakolásokat, melyeknek általában 10 perc a hatóideje, ezután nedves kendővel mossuk le a bőrről a maszk fel nem szívódott maradványait, és napszaknak megfelelő krémmel zárjuk ezt a gyors, instant otthoni kezelésünket, amit a bőrünk extrán meg fog hálálni!

Amire bőrünknek hetente, de minimum kéthetente szüksége van:

Radírozás arcradírokkal. A radírozással eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, és ezzel felszínre juttathatjuk az új, ragyogó bőrt. A radírozás a tisztításnak egy alaposabb formája, amit azonban nem szabad naponta végezni, hetente egyszer viszont kifejezetten ajánlott! Egy alapos peeling (radírozás) után sokkal jobb lesz a bőr hatóanyag felszívó képessége, ezt az extra hatást érdemes kihasználni! Kozmetikai szempontból háromféle peelinget (radírt) különböztetünk meg:
Mechanikai (dörzsanyagot tartalmazó)
Biológiai (enzimet tartalmazó)
Kémiai (savat tartalmazó)
A legtöbb bőrtípusnak, nem tesz jót a mechanikai dörzsölés, ezért a kozmetikusok is egyre inkább a szalonban is, és otthonra is a kémiai, illetve az enzimes peelingek használatát javasolják.

Pakolások

Hetente vagy kéthetente kényeztessük magunkat valamiféle extra arcpakolással, maszkkal! Ahogy testünknek is időnként szüksége van extra vitaminokra, arcbőrünknek is jár a kényeztetés. Bőrtípusunknak, illetve egyéni igényeinknek megfelelően válasszunk arcpakolást, kérjük ki kozmetikusunk véleményét! Az arcpakolásokat a leghatékonyabban úgy hasznosíthatjuk, ha letisztítás és radírozás után közvetlenül visszük fel az arcbőre!

Egyéb hasznos tanácsok, melyek feltétlenül szükségesek a ragyogó és egészséges bőrhöz:

  • Pihenjünk eleget! Egy kozmetikum sem fog helyettünk aludni! Ha nem bújunk ágyba megfelelő időben, vagy ha ez az időpont mindig változik, az bizony meglátszik arcbőrünkön. Biztosítsunk magunknak minimum 6­-8 óra alvást, hogy bőrünknek is legyen ideje regenerálódni.
  • Táplálkozzunk egészségesen! Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és igyunk sok vizet! A vitamin-, ásványi anyag- és a víz hiánya komoly nyomokat hagyhat arcbőrünkön! Mozogjunk rendszeresen, és ha lehet, tartózkodjunk minél többet  friss levegőn!
  • A mozgás oxigénnel telíti a bőrt. Az ember nyugalmi állapotban mintegy 8 liter oxigént lélegzik be és ki. Testi erőfeszítés hatására ez a mennyiség jelentősen megnő. Minél több oxigént kap a szervezet, annál élénkebbé válnak a testfunkciók, gyorsabb lesz az anyagcsere, erőteljesebb lesz a vérellátás.
  • Járjunk rendszeresen kozmetikushoz és kérjük ki a szakember véleményét! Sokszor az „öndiagnosztizálás” sok kidobott pénzbe kerülhet, és nem ritkán tévútra vezetheti az arcápolást.