Kategória:

Leírás

Az E-vitamint Evans és Bishop amerikai kutatók fedezték fel állatkísérleteik során 1922-ben, amikor a patkányok vemhességére gyakorolt hatását figyelték meg, innen kapta nevét is. A tokoferol elnevezés a görög tokosz és a pherein szavakból származik, melynek jelentése: „gyermekszületést elősegítő”.

Tiszta formában először 1936-ban állították elő, kémiai szerkezetét pedig két évvel később határozták meg: α-tokoferol. A további kutatások során bebizonyosodott , hogy az E-vitamin ennél sokkal kiterjedtebben befolyásolja a szervezet működését. Az E-vitamin nyújtja a legnagyobb védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, mert könnyen be tud épülni az LDL-koleszterin molekulákba, és megakadályozza azok oxidációját, így megelőzi a vérrögök kialakulását.
Az E-vitamin tudományos tanulmányozása trópusi alkalmazásából ered, ahol szájon át való alkalmazása során dermatológiai kozmetikai hatékonyságára is felfigyeltek.
Ez az a vitamin, amely védi:
• a szövetek többszörösen telítetlen zsírsavainak kettős kötéseit,
• a sejthártyát a szabad gyökök agresszív hatásával szemben,
• a bőrfelszínt a környezet és a napsugárzás ártalmaitól.

A legerélyesebb antioxidánsként tartjuk tehát számon, így joggal állíthatjuk, hogy igen hatékony a bőr öregedési folyamatainak lassításában. Fokozza továbbá a szervezetben az A-vitamin hatékonyságát, és a kötőszövet fejlődését, befolyásolással van az izomzatra és az idegrendszerre is. A tokoferol színtelen, szagtalan olaj, amely hővel, savakkal, lúgokkal szemben ellenálló, de könnyen oxidálódik. Az E-vitamin jelen van a sejtfalak lipofil részeiben. Erőteljes antioxidáns hatása van, védelmez a szabad gyökök romboló hatása ellen, gyulladásgátló és regeneráló hatású.
Hiánytünetként tapasztalható:
• egyes bőrbetegségek kialakulása,
• a retina festékanyagának esetleges elváltozása,
• enyhe vérszegénység,
• izomgyengeség,
• bélrendszeri panaszok,
• vörösvértest-szétesés (hemolizis)
Bár zsírban oldódó vitaminról van szó, a szervezetben való felhalmozódásától mégsem kell tartani, mert embernél eddig túladagolási tüneteket nem regisztráltak. Az E-vitamin zsíroldékony vegyület, így elsősorban növényi olajokban, zöldségfélékben, olajos magvakban, méhpempőben, placentában, és különösen nagy mennyiségben a búzacsíra olajban található, ebből az utóbbi anyagból is sikerült először kivonni.
A szervezet egészére vonatkozó hatásai pedig a következők:
• célzottan irányítja az ember hormonrendszerét,
• a hipofizist ösztönzi a fokozott hormonelválasztásra,
• megvédi a sejteket az elfajulástól,
• segítséget nyújt a kemo- és sugárterápia hatásának és
mellékhatásainak elviselésében,
• a bőrön anyagcserefokozó, ezért igen jó regeneráló és hámképző hatású.
Tokoferol-acetát (E-vitamin észter)
Az E-vitamin észterei kevésbé érzékenyek az oxidációval szemben, ezért tesznek a készítményekbe gyakran tokoferol-acetátot. A tokoferol-acetátot a bőr hamar felszívja, és enzimek segítségével tiszta, antioxidáns hatású E-vitaminná alakítja.
A GIGI E-vitamin termékei a vitamint 150 nm-es részecskeméretű nanoemulzióba téve segíti a bőrbe, amely mélyen bejut a bőrbe, táplálja a sejtmembránt, mely a szabad gyökök számára a legsebezhetőbb réteg.
Ez a kifejlesztett komplex:
• erőteljes antioxidáns
• ráncmegelőző, öregedésgátló
• rugalmasító hatású
• gyulladást csillapító és gátló hatású
• hozzájárul a bőr hidrolipid rétegének fenntartásához
• stabilizálja a készítményekbe foglalt olajokat, zsírokat (késlelteti az avasodást)
• hámsejtképző, bőrregeneráló
• megelőzi a bőr korai elöregedését
• megvédi a bőrt a szabad gyökök és az UV-sugarak káros hatásától
• ösztönzi a felhámképződést és a bőr saját enzimeinek tevékenységét
B5-provitamin (panthenol)
Neve a görög “panthoten” szóból származik, amely azt jelenti “mindenhol”, kis mennyiségben szinte minden élelmiszerben előfordul, például a teljes kiörlésű gabonában, zöldségben, tojásban, húsban, méhpempőben. B5 provtamin hiánya nagyon ritkán, extrém esetekben fordulhat elő, mivel ez a vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Vannak azonban olyan tényezők, mint pl. az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek, melyek fennállása esetén sokkal gyakrabban előfordulhat pantoténsav-hiány. Súlyos idegkimerültség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-provtamin hiány. A súlyos B5-provtamin hiány tünetei a következők: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, és nem utolsó sorban a kéz- és lábujjak zsibbadása, bizsergése, égő érzése.
A pantoténsav leggyakoribb formája az elődje, a B5 provitamin – más nevén panthenol. Nagyon jó hatással van a bőrre, mivel rugalmassá, bársonyossá teszi azt, védi a környezeti hatásoktól, erősíti az E-vitamin hatását, segíti a természetes regenerálódásban. Helyileg alkalmazva a panthenol gyorsan felszívódik, és B5-provtaminná (pantoténsavvá) alakul. Márpedig a bőr sejtjeinek folyamatos megújulásához nagy mennyiségű B5-provtaminra van szükség, mivel a B5-provitamin központi szerepet tölt be a sejt energiatermelő folyamataiban. Fokozza a bőr regenerációs képességét, segít helyreállítani természetes védőfunkcióját, és hidratáló hatással is rendelkezik. Elégtelen mennyiségű pantoténsav kedvez a faggyútermelés növekedésének és közvetett módon a pattanások megjelenésének. A panthenol helyi alkalmazásával felgyorsíthatjuk a sebek gyógyulását egy minél kedvezőbb, elérhetjük a lehető legesztétikusabb hegesedést. Krémekbe foglalva feljavítja a bőr hidratálását, csökkenti a gyulladást és gyorsan felszívódik.
Hydroviton 5,5 (Glycerin, Sodium Lactate, Lactic Acid, Serine, Urea, Sorbitol, Sodium Chloride, Allantoin) és Unimoist U-125 (Glycerin, Urea, Saccharide Hydrolysate, Magnesium Aspartate, Glycine, Alanine, Creatine)
Speciális nedvességszabályzó, több nedvesítő, hidratáló hatóanyag kombinációja.