Kategória:

Leírás

Glycopure – A kíméletes hámlasztás

Mint ahogy a természet, a bőrünk is megújul bizonyos periódusonként. A folyamatosan újjáéledő szarusejtek elvékonyodva leválnak a bőr felszínéről, ezek a víztartalmukat elvesztett, elhalt lemezkék rontják a bőr felszívóképességét.

A kozmetikai gyakorlatban igényes kezelés ma már elképzelhetetlen megfelelő tisztítás, illetve peelingezés nélkül. A „peeling” szó hámozást, hántást, hámlást jelent. A fejlett kozmetikai ipar többféle megoldást kínál ennek a bőrrétegnek az átjárhatóvá tételére. A Glycopure család kíméletesen, de hathatós eredménnyel oldja meg ezt a feladatot. A termékcsalád a savak hámoldó hatását hívja segítségül a későbbi hatóanyag bevitel sikeressé tételéhez.

Magas koncentrációjú, erősebb savakat csak bőrgyógyászok használhatnak klinikai körülmények között.

A radikális kezelések kúraszerű alkalmazása azonban nem kevés mellékhatással jár együtt, ilyen pl. a túlérzékenység, bőrirritáció, savérzékenység, pigment rendellenességek.

Fontos tudnunk, hogy a Glycopure termékcsalád biztonságos hámlasztó kezelést tesz lehetővé korszerű összetételénél fogva, alacsony savtartalma mellett látványos hatás érhető el vele. Hatásossága a szinergizmusra és a pH-kiegyenlítésre (pufferhatásra) épül.

A kaliforniai egyetem dermatológiai tanszékén végzett kutatások eredményei szerint ugyanis nincs szükség magas savkoncentrációra, ha a glikolsav mellett különböző hatásfokozó- és pufferoló anyagokat használnak.

Az ókori Egyiptomban Kleopátra királynő szépséges bőrét szamártejes fürdőjének köszönhette. Ekkoriban még nem tudományos alapon jöttek rá a tejsav hámlasztó, bőrmegújító tulajdonságára, csupán a látható eredmény miatt jegyezték le jótékony hatását.

Miben rejlik e sav különleges hatása?

A tejsav – sok hasonló szerkezetű társával együtt – úgynevezett α-hidroxisav. A kémiai elnevezés azt jelenti, hogy a szerves savakra általában jellemző karboxil csoporttal közvetlenül szomszédos (tehát ún. α-helyzetű) szénatomhoz kapcsolódva egy hidroxil csoport található. A legegyszerűbb α-hidroxisav mindössze két szénatomból áll, és glikolsavnak hívják. A következő, egy szénatommal hosszabb molekulájú α-hidroxisav a tejsav.

Az ilyen szerkezetű hidroxisavak legtöbbje a természetben gyakran előfordul növényekben, főként gyümölcsökben. Például a glikolsav a cukornádban, az almasav az almában és körtében, a tejsav az aludttejben, a citromsav a citrusfélékben, a borkősav a borban és a szőlőben. Szerkezetükben csak kismértékben különböznek az α-hidroxisavaktól a ß-hidroxisavak. Ezekben a hidroxil csoport a karboxil csoporthoz képest ß-helyzetben van, azaz nem a közvetlenül szomszédos, hanem az onnan számított második szénatomhoz kapcsolódik. Ennek a szerkezetnek aromás, gyűrűs formája is elképzelhető, ilyen pl. szalicilsav.

Leghatékonyabban azonban a bőrbe a glikolsav mindössze két szénatomos kisméretű mozgékony molekulája hatol be egészen a szaruréteg alsó részéig, ahol a sejtosztódás serkentésével elősegíti a bőr regenerálódását, valamint egyes kutatások szerint a kollagén és elasztin termelődését is. A szaruréteg sejtjei között lévő kötőanyagot feloldja, így a szarusejtek könnyedén leválnak a bőr felszínéről. Az esetlegesen megvastagodott szaruréteg normalizálódik, a bőr bársonyossá válik. A felületi hámoldás hatására a pigmentrendellenességek is megszűnnek.

Savakat a hámoldásban ezelőtt is gyakran használtak. A kúraszerűen alkalmazott kezelésekben a triklórecetsav, a rezorcin, a benzoesav, a szalicilsav és az A-vitaminsav  volt megtalálható. Ezen radikális kezeléseknek azonban nem kevés mellékhatása volt, további problémákat okozva a páciens számára. Későbbiekben ezeket a nagyon erőteljes hatású, nem ritkán mellékhatásokat okozó, részben allergén anyagokat a gyakorlatban felváltotta a gyümölcssavas, illetve glikolsavas készítmények új generációja. Kutatások indultak tehát az alacsony savtartalom mellett hosszú távon ható készítmények előállítására.

A Glycopure család összetétele biztosítja számunkra a kockázatmentes kezelés lehetőségét. Szembetűnő ránctalanító, bőrfiatalító hatásukat maximális bőrvédelem mellett a mellékhatások minimalizálásával fejtik ki.

Mivel a szaruképzés folyamata a hámrétegben átlagosan 28 nap alatt megy végbe, így a bőr regenerálása, megújulása, vitalitásának növelése kb. egy hónapot vesz igénybe. A kúra a bőr állapotának megfelelően négy-hat hétig tart. A Glycopure kezelést hetente egyszer kell alkalmazni. A kezelés megkezdése előtt fontos azonban páciensünkkel megbeszélni, hogy az eredményesség érdekében az otthoni ápolás is fontos része a kezelésnek. A kúra megkezdése előtt 2 héttel páciensünknek házi ápolásra mindenképpen ajánljunk a Retinol Forte család alkalmazását, hogy a bőrt a kezeléshez előkészítsük, a savakhoz hozzá szoktassuk.

Mikor célszerű a kúrát alkalmazni?

  • Elhanyagolt, régen kezelt bőr esetében.
  • Photo- és chrono aging tüneteinek csökkentésére.
  • Szeborreás bőr esetén.
  • Fokozottan zsírhiányos, mélyrétegű vízhiányos bőrnél.
  • Fénykárosodott, pigmentfoltos bőrnél.